Hoe leer ik mijn kind met geld omgaan?
FINANCIËLE OPVOEDING

Je kind leren dat geld niet zomaar uit het niets komt en dat je het moet verdienen, is niet zo makkelijk. En iedereen wil zijn zoon of dochter zien opgroeien tot een verantwoordelijke volwassene die op een bewuste manier met geld omgaat.
Jong geleerd is oud gedaan
Jawel, dat geldt ook hier. Hoe vroeger je jouw oogappel met geld leert omgaan, hoe beter hij of zij later zijn of haar centen beheert. Laat je kind al op jonge leeftijd winkeltje spelen of met jouw portefeuille betalen bij de bakker. Een ouder kind kan je aanmoedigen om nieuwjaargeld of communiegeld op een spaarrekening te plaatsen of te sparen voor iets groters.
Zakgeld: vanaf welke leeftijd en hoeveel?
Een wekelijks of maandelijks inkomen dat ze zelf beheren is de eerste stap, want op is op! Over de leeftijd om met zakgeld te starten en de hoeveelheid zijn de meningen verdeeld. Toch starten de meeste mama’s en papa’s gemiddeld met zakgeld vanaf 10 jaar. De hoeveelheid hangt af van de leeftijd, van de verantwoordelijkheidszin van je kind, van je eigen budget en van je gezinssamenstelling. Ongeacht de leeftijd, maak kinderen vooral duidelijk dat zakgeld niet alleen aan leuke dingen moet opgaan, zoals shoppen of uitstapjes, maar ook aan de gsm-factuur bijvoorbeeld.
Laat je kind fouten maken
We herinneren ons allemaal die foute aankoop die ons te veel geld gekost heeft, of misschien wel meerdere. Ook wij hebben daaruit geleerd. Je kind moet nu hetzelfde doen. Laat hem of haar in het begin doen wat ze willen, laat hen met een beperkt bedrag fouten maken en stuur bij waar nodig.
Nog enkele tips
  • Laat je kind geld verdienen door klusjes en op latere leeftijd via een studentenjob.
  • Zelf zijn of haar budget opstellen, leert doseren.
  • Een spaarrekening waar jullie samen op sparen, maakt het leuk voor een kind om zijn of haar geld te zien groeien.
  • Zorg dat het leuk is met spelletjes.
  • Hou zelf controle.
  • Vraag je kind of hij of zij echt iets nodig heeft en leer hen keuzes maken.
We willen hier zeker niet de moraalridder uithangen, want elk kind en iedere mens is anders. Toch hopen we dat we je een paar nuttige dingen hebben bijgebracht. Weet je graag meer over sparen voor kinderen, zichtrekeningen voor jongeren, enzovoort? Wij geven je bij Credofin met plezier een woordje uitleg.