Pensioensparen: iets voor alle generaties!

Dat we allemaal enkele jaartjes langer zullen moeten werken, dat weten we ondertussen. Dat daarna ons wettelijk pensioen (soms veel) lager zal liggen dan ons werkinkomen, is iets wat we zeker in het achterhoofd moeten houden. En dat is nu het belang van een aanvullend pensioen via pensioensparen. Met pensioensparen kan je dat extra spaarpotje aanleggen, om je levensstandaard ook tijdens je pensioen te behouden en volop van het leven te genieten.
Denk ook aan de fiscale voordelen.
Pensioensparen zorgt voor een belastingvermindering van 30% op de gestorte bedragen. Bovendien kan je kiezen tussen een jaarlijkse premie of maandelijkse premies.
Waarom zeggen we dat pensioensparen voor alle generaties is?
Hoe vroeger je begint, hoe groter je aanvullend pensioen. Dat spreekt voor zich. Maar laat dit je vooral niet tegenhouden om ook op latere leeftijd nog aan pensioensparen te beginnen. De formules zijn flexibel opgesteld om aan alle leeftijden tegemoet te komen én voor fiscale voordelen te zorgen. Als je jonger start, kan pensioensparen gericht zijn op opbrengsten. Als je instapt op oudere leeftijd, gaat het vooral om risicoloos een extra pensioen op te sparen.

Afhankelijk van je leeftijd, je profiel en je gewenste risico, zal Credofin je een pensioenspaarfonds of pensioensparen via een tak 21-verzekering aanraden.
Het pensioenspaarfonds.
Deze eenvoudige, flexibele formule via AXA Bank kan steeds naar je behoeften worden aangepast. Je bouwt aan je eigen tempo je aanvullend pensioen op. Daarbij komt het belastingvoordeel en een hoger rendement. Hou weliswaar rekening met een aantal risico’s, zoals het feit dat het verworven kapitaal vatbaar is voor marktschommelingen.
De pensioenspaarverzekering.
De fiscale voordelen zijn dezelfde en het rendement blijft interessant. Alleen spaar je hier in een veilige omgeving met een gewaarborgde rentevoet plus winstdeelname, dankzij een individuele levensverzekeringsovereenkomst (tak 21).
Enkele antwoorden op vragen die we regelmatig horen:
 1. Kan ik een pensioenspaarfonds en een pensioenspaarverzekering combineren?
  Ja, je mag beide formules opstarten. Alleen kan je per aanslagjaar slechts op een van beide de fiscale voordelen genieten. Pensioensparen kan je wel combineren met een collectief aanvullend pensioen: een groepsverzekering via een werkgever bijvoorbeeld.
 2. Hoeveel bedraagt de maximale aftrek per jaar?
  Je kan maximaal 940 euro inbrengen. Dan krijg je tot 282 euro belastingvoordeel.
 3. Wat als je een vervroegde opname doet?
  Bij een vervroegde afkoop van je contract wordt het kapitaal belast aan 33%.
 4. Wat betekent de anticipatieve heffing op 60 jaar?
  Op je 60ste verjaardag (of de 10e verjaardag van je contract als je na de leeftijd van 55 intekende), wordt een taks van 8% geheven. Die is eenmalig en zorgt ervoor dat je daarna geen belastingen meer betaalt op je stortingen, maar toch belastingvoordeel blijft genieten.
 5. Wat als je meer wil sparen dan 940 euro per jaar voor je pensioenopbouw?
  Het is mogelijk om pensioensparen te combineren met langetermijnsparen. Onder bepaalde voorwaarden levert dat een mooi fiscaal voordeel op.
Ook voor zelfstandigen
Als je zelfstandig bent, dan hebben we uiteraard ook interessante en veilige spaarformules. Die worden op maat opgemaakt door ons kantoor.

Weet je graag welke formule het beste bij je past? We staan je graag bij met raad en daad!
Het Credofin team
Inge, Nathalie, Christine, Kathleen, Carine en Angelique