Het nut van een familiale verzekering In 10 duidelijke voorbeelden

Zo’n drie kwart van de Belgen (particulieren) heeft een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid. In de volksmond staat deze beter bekend als de familiale verzekering.
De kans dat jij er een hebt is dus groot. Maar heb je ook een familiale verzekering die perfect is afgestemd op jouw gezinsleven?
Ontdek op welke manieren onze familiale verzekering gezinnen beschermt en maak gerust de vergelijking met de jouwe. Advies nodig? Wij staan je graag bij!

Contact opnemen

Een familiale verzekering: waarvoor betaal je precies?

Een familiale verzekering of een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid gezin beschermt je familie tegen de gevolgen van schade die een gezinslid toebrengt aan anderen. Die bescherming is financieel. Als iemand uit jouw gezin een ander verwondt of spullen van derden beschadigt, komt de verzekeringsmaatschappij financieel tussen. Met andere woorden: je verzekert de burgerlijke aansprakelijkheid van je gezin.

Maar wat als een ongeluk tot een juridische procedure leidt? In dat geval heb je ook rechtsbijstand nodig. Niet elke familiale verzekering voegt dit standaard toe. Vraag dus zeker na of het luikje rechtsbijstand in je verzekering zit. Komt het voor dat een tegenpartij jou weigert te vergoeden voor schade die zij jou hebben berokkend? Geen nood: de verzekering betaalt dan de kosten voor je verdediging.

De meeste verzekeraars werken bovendien met een franchise. Dat is een vrijgesteld bedrag dat je zelf moet betalen in geval van schade. Dit bedrag schommelt rond de 300 euro. Heeft je kindje tijdens het spelen met de bal het raam van de buren ingetrapt en kosten de herstellingen 850 euro? Geen zorgen: de verzekering betaalt deze €850 min het bedrag van de franchise. Die franchise betaal jij zelf.

Hoeveel kost een familiale?

Gemiddeld genomen kost een familiale verzekering rond de €100 à €150 per jaar. De prijs hangt sterk af van de samenstelling van je gezin en welke dekkingen je kiest.
Wil je precies weten waar je aan toe bent, vraag dan een offerte aan: info@credofin.be.

Is een familiale verzekering verplicht in België?

Neen, in tegenstelling tot de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor automobilisten is een familiale verzekering niet verplicht. Dat de verzekering heel nuttig is, bewijzen de volgende voorbeelden.

1. Je beschermt je volledige gezin

Zie dat gerust heel ruim! Een familiale verzekering beschermt jezelf, je inwonende partner, je kinderen, je huisdieren maar ook externe personen zoals de oppas van de kinderen of je wekelijkse poetshulp.
Onder huisdieren begrijpen we gezelschapsdieren zoals een kat of een hond, de zogenaamde neerhofdieren zoals konijnen en kippen, maar ook vee zoals een paard, geiten of schapen. Tenminste, als je die dieren niet beroepsmatig gebruikt.
Ook als alleenstaande zonder kinderen of huisdieren is een familiale verzekering nuttig. Iedereen loopt ooit wel eens tegen een ongelukje aan. Als alleenstaande is het risico voor verzekeringen minder groot dan bij een kroostrijk gezin. Daarom krijgen alleenstaanden vaak een korting op hun jaarlijkse premie.


Voorbeeld 1: de familiale verzekering komt tussen
Je poetshulp is de ramen op de eerste verdieping aan het schoonmaken. Ze botst per ongeluk tegen de emmer water waardoor die naar beneden tuimelt en op het hoofd van een voetganger belandt. Ben jij verantwoordelijk voor de verwondingen van de voorbijganger? Heel simpel: ja.
Als je een familiale verzekering hebt afgesloten, zal die de schade vergoeden. Omdat jij de poetshulp hebt ingeschakeld en die een passant heeft verwond, is het alsof jij zelf de emmer op de voetganger hebt laten vallen. Ook al is de poetshulp geen direct deel van je gezin, je familiale dekt de schade.

Voorbeeld 2: de familiale verzekering komt niet tussen
Je nieuwe puppy is een echte haai. Hij zet zijn tanden in alles wat zijn aandacht trekt. Jammer genoeg ook in je gloednieuwe salontafel. Jammer genoeg komt de familiale verzekering niet tussen als je eigen huisdier schade toebrengt aan jouw meubels.

2. Je beschermt je volwassen kinderen

Eens je kinderen de leeftijd van 18 hebben bereikt, blijven ze beschermd door de familiale verzekering als ze bij jou blijven wonen. Gaat je zoon of dochter op kot, in België of in het buitenland, blijft schade aan derden gedekt. Ook als ze beginnen werken, vallen ze onder jouw familiale verzekering zolang ze onder hetzelfde dak wonen.

Voorbeeld 1: de familiale verzekering komt tussen
Je studerende zoon geeft een kotfeestje. Wanneer een van z’n vrienden een gitaar bovenhaalt om samen enkele nummers te zingen, stoot je zoon een blikje cola om. Recht op de gitaar. De familiale verzekering zal tussenkomen mocht er schade zijn aan de gitaar.

Voorbeeld 2: de familiale verzekering komt niet tussen
Je dochter van 20 blijft na haar uitwisselingsprogramma van 1 jaar nog minstens een extra jaar in Madrid wonen. Terwijl ze een vriendin helpt verhuizen, glipt het televisietoestel uit haar handen. Resultaat: het scherm is gebarsten.
De familiale verzekering komt in dit geval niet tussen. Je dochter is namelijk meerderjarig en al langer dan een jaar het huis uit.


3. Je bent beschermd voor jouw aansprakelijkheid als zwakke weggebruiker

Ook als zwakke weggebruiker kan je een ongeval veroorzaken en in fout zijn. Je familiale verzekering beschermt jou en je gezin op het moment dat jullie actie schade berokkent aan een andere persoon buiten je gezin. Een zwakke weggebruiker is een voetganger, een fietser (al dan niet elektrisch), een bestuurder van een speedpedelec met trapondersteuning en een snelheid van maximum 45 km/u, hoverboards, eenwielers, segways en elektrische rolstoelen. Andere voertuigen die sneller rijden dan 25 km/u vallen niet onder de familiale verzekering.

Voorbeeld 1: de familiale verzekering komt tussen
Je rijdt trots met je gloednieuwe elektrische fiets de oprit af. Op het einde van je straat ben je even afgeleid en bots je tegen de zijspiegel van een geparkeerde wagen. Resultaat: de zijspiegel is beschadigd. Gelukkig heb je een goede familiale verzekering die de schade aan de geparkeerde wagen zal vergoeden.

Voorbeeld 2: de familiale verzekering komt niet tussen
Je partner wandelt na een stevig nachtje stappen dronken naar huis. Hij steekt onbesuisd de straat over waardoor een automobilist plots moet uitwijken. De bestuurder raakt een boom. Hij blijft gelukkig ongedeerd maar de schade aan de wagen is groot. Omdat je partner onder invloed van alcohol was, komt de familiale verzekering niet tussen.


4. Je bent beschermd als zwakke weggebruiker wanneer je niet in fout bent

In dit geval komt de rechtsbijstand van je familiale verzekering van pas. Als je schade lijdt door situaties buiten je contract, zal de familiale verzekering toch alles in het werk stellen om een optimale vergoeding voor jou in de wacht te slepen. Dit geldt zowel voor lichamelijke letsels die jij oploopt als schade aan jouw spullen door toedoen van een derde.

Voorbeeld 1: de familiale verzekering komt tussen
Je wandelt rustig aan de linkerzijde van het jaagpad wanneer een speedpedelec je wil inhalen. De fietser houdt veel te weinig afstand en duwt jou tijdens het inhaalmanoeuvre van het pad af. Je valt, loopt daarbij verschillende verwondingen op en op de koop toe is je nieuwe bril gebroken.
Dankzij de rechtsbijstand van de familiale verzekering krijg je alle kosten voor je verwondingen en je bril terugbetaald. Dat doet jouw verzekering door

Voorbeeld 2: de familiale verzekering komt niet tussen
Een automobilist negeert de voorrang van rechts op een kruispunt waar jij op weg naar kantoor passeert. Je remt uit alle macht maar een botsing is onvermijdelijk. Je houdt een vervelende whiplash over aan het ongeluk.
In dit geval komt je familiale verzekering niet tussen omdat het om woon-werkverkeer gaat. Deze situatie valt daarom onder de arbeidsongevallen. Een vergoeding voor de lichamelijke schade wordt door de verzekering van je werkgever geregeld.


5. Je geniet van fietsbijstand

Sommige maatschappijen voegen ook standaard fietsbijstand toe aan de familiale verzekering. Die geldt zowel bij ongeval of pech als bij diefstal, voor elektrische en niet-elektrische fietsen. Pechverhelping komt dan tot bij jou of brengt je naar een hersteller of je vertrekpunt.

Voorbeeld 1: de familiale verzekering komt tussen
Op een fietstocht met je familie langs de Leie stop je rond de middag voor een lunch. Je sluit je fiets, eet een hapje en wil daarna je fietstocht verderzetten. In je hangslot is er geen beweging te krijgen en je krijgt je fiets niet los. Via je familiale verzekering komt de pechverhelping zo snel mogelijk

Voorbeeld 2: de familiale verzekering komt niet tussen
Op vakantie in het zuiden van Frankrijk wordt je fiets gestolen. De familiale verzekering komt hier niet tussen omdat de diefstal in het buitenland gebeurde.


Vragen over een familiale verzekering bij Credofin?
Neem contact op met ons kantoor. Wij antwoorden snel en grondig, geven advies op maat van jouw persoonlijke situatie en bezorgen jou een offerte.
Deze website gebruikt cookies om gegevens over uw gebruik van de website te verzamelen, te analyseren en te onthouden zodat wij u een betere surfervaring kunnen bieden
Akkoord Niet akkoord