Is een brandverzekering verplicht of niet?
Wees goed verzekerd als eigenaar, huurder of verhuurder.



In sommige situaties is een brandverzekering verplicht, in andere niet. Alles hangt af van je hoedanigheid (huurder, verhuurder, eigenaar…), het type gebouw (woning, appartement …) en je eigen wensen. Dat leggen we jou in deze blog uit.

Wil je ook weten waartegen een brandverzekering je allemaal verzekert? Alleszins meer dan brand alleen! Ook dat lees je hier. Heb je daarna nog vragen?
Neem contact op met Credofin We helpen je graag met het selecteren van de beste optie voor jouw woning.

Neem contact op met Credofin

Ik ben eigenaar van een woning

Een brandverzekering wordt ook wel een woonverzekering genoemd. Niet in het minst omdat deze verzekering veel meer dekt dan schade na brand. Hoewel de verzekering niet wettelijk verplicht is voor een woning waarvan je eigenaar bent en waarin je zelf woont, is het een must-have.
Je verzekert er niet enkel het gebouw an sich mee maar hebt ook verschillende opties om je inboedel en waardevolle spullen te verzekeren tegen allerhande risico’s. Afhankelijk van de formule die je kiest, dekt een woonverzekering
bijvoorbeeld:
  • waterschade
  • schade door brand of rook
  • glasbreuk
  • stormschade
  • schade door natuurrampen zoals overstromingen
  • diefstal
  • rechtsbijstand
  • schade aan (de bezittingen van) derden
  • ...
Niet al deze opties zijn standaard. Een brandverzekering personaliseer je. Je hoeft bijvoorbeeld geen vijver in de dekking op te nemen, als je geen vijver hebt. Vraag zeker ook na of rechtsbijstand standaard is of een optie. Je verzekeringsmakelaar helpt je om de beste keuze te maken.

LET OP!
Je kredietinstelling zal je verplichten om een brandverzekering af te sluiten als voorwaarde voor het verlenen van een hypothecaire lening. In dat geval is een woonverzekering onderdeel van het contract dat je met hen aangaat en wordt het een verplichte verzekering.

Vragen over het verzekeren van je eigen woning?
Neem contact op met Credofin

Ik ben eigenaar van een appartement

Wanneer je in je eigen appartement woont, is een brandverzekering afsluiten geen wettelijke verplichting. Dat het een must-have is, bewijst het feit dat zo’n verzekering je tegen heel wat risico’s beschermt. Denk bijvoorbeeld aan schade aan je inboedel door een lek bij de buren.

Wanneer je eigenaar bent van een appartement zal het gebouw zelf verzekerd worden door een brandverzekering die de mede-eigenaars van het gebouw afsluiten. Die verzekering heet ook wel de ‘blokpolis’. Je persoonlijke brandverzekering dekt dan weer de inhoud van je appartement tegen risico’s, eventueel ook inclusief dekking tegen diefstal. Samengevat: de blokpolis dekt schade aan het gebouw, je eigen brandverzekering dekt je inboedel.

Vragen over het verzekeren van je eigen appartement?
Neem contact op met Credofin

Ik huur een woning/appartement

Al wie in Vlaanderen een woning of appartement huurt is wettelijk verplicht om een woonverzekering met huurdersaansprakelijkheid af te sluiten. Zo bescherm je jezelf bijvoorbeeld tegen brand- of waterschade door jouw toedoen aan het gehuurde appartement, dat van de buren en het gebouw.

Zorg er voor dat je meteen ook je inboedel verzekert tegen schade. Dat zit namelijk niet in het luikje huurdersaansprakelijkheid. Overleg met je verzekeringsmakelaar wat jouw wensen zijn om je goed te beschermen tegen risico’s.

LET OP!
In sommige huurcontracten zit een clausule “afstand van verhaal”.
Dat wil zeggen dat de verhuurder van de woning of het appartement zelf een brandverzekering heeft afgesloten en eventuele schade die je onvrijwillig hebt veroorzaakt niet op jou zal verhalen. Vaak zal de verhuurder deze kosten doorrekenen via de huishuur.

Het voordeel: je hoeft zelf geen brandverzekering af te sluiten voor schade aan het gebouw.
De nadelen: je weet niet zeker of de verzekering in orde is en je inboedel is hiermee niet verzekerd.
Conclusie: als huurder sluit je best zelf een polis af om 100% zeker te zijn dat je huurdersaansprakelijkheid volledig is gedekt.

Weten wat de beste optie voor je is als huurder van een woning of appartement?
Neem contact op met Credofin

Ik verhuur een woning of appartement


In Vlaanderen ben je als verhuurder wettelijk verplicht om een brandverzekering af te sluiten voor het pand dat je verhuurt. Zo ben je zeker dat je na schade je gebouw steeds kan herstellen naar de geldende normen voor huurwoningen.
Verhuur je een appartement dan zal er vanwege de syndicus een verzekering worden aangegaan voor het volledige complex (de ‘blokpolis’). Deze dekt de schade van het gebouw zoals bv. een lek in de leiding.
Zelfs als je huurder correct is verzekerd, ben je als verhuurder niet zeker dat alle schade wordt vergoed. Denk bijvoorbeeld aan schade die niet het gevolg is van onvrijwillige acties van je huurders zoals stormschade, kortsluiting of vandalisme. Een eigen brandverzekering is daarom niet enkel verplicht maar ook heel erg nuttig.

Je risico’s als verhuurder perfect verzekeren?
Neem contact op met Credofin


Eigenaar Huurder Verhuurder
Woonverzekering verplicht? Neen, wel aanbevolen Ja, met huurdersaansprakelijkheid Ja

Hoeveel kost een brandverzekering?

Nu je weet wanneer de wet jou al dan niet verplicht om een brandverzekering af te sluiten, blijft de vraag hoeveel zo’n verzekering kost. Zoals vermeld zijn niet alle waarborgen standaard. Een woonverzekering personaliseer je volgens de realiteit van je hoedanigheid (eigenaar, huurder of verhuurder) en het type pand (woning of appartement).
De prijs van je brandverzekering is afhankelijk van:
  • Het risico dat het gebruik van bepaalde (bouw)materialen met zich meebrengt,
  • Het risico op inbraak (bv. als je woning erg afgelegen ligt),
  • De keuze van optionele dekkingen,
  • De werkelijke waarde van je woning of appartement, en
  • Het bedrag van de franchise.

Weet ook dat er enkele risico’s zijn die een brandverzekering sowieso niet dekt:
  • schade die je zelf opzettelijk veroorzaakt,
  • schade door insecten, en
  • schade door milieuvervuiling of asbest (met uitzondering van stookolieschade).


Ga er ook niet vanuit dat elke verzekeringsmaatschappij dezelfde formules aanbiedt en dat die automatisch aangepast worden aan jouw realiteit. Vergelijk de verschillende opties samen met een verzekeringsmakelaar zoals Credofin die verschillende maatschappijen in portfolio heeft en hou contact wanneer er dingen aan je huis veranderen.
Onder dat laatste vallen bijvoorbeeld zonnepanelen of een zwembad. Breng je verzekeraar daarvan zeker op de hoogte.

Wat je misschien nog niet wist, is dat je brandverzekering ook veel meer verzekert dan je denkt. Ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen diefstal in de woning die je hoofdverblijfplaats is? Dan geldt die dekking ook op reis in je vakantiewoning. Idem voor schade die jij veroorzaakt in diezelfde vakantiewoning: de aansprakelijkheid van je brandverzekering thuis reist mee.

Weten hoeveel een woonverzekering kost bij Credofin?
Neem contact op met Credofin

Je woning goed verzekeren met Credofin


Een brandverzekering of woonverzekering is niet in alle gevallen verplicht maar bewijst wel telkens z’n nut. Het is dan ook een heel veelzijdige en erg personaliseerbare verzekering. Je kiest voor minimale dekking of gaat net voor heel uitgebreide waarborgen. De keuze is aan jou.
Net omdat de waarborgen zo uitgebreid zijn, zijn de mogelijkheden niet altijd transparant. Zeker omdat de extra bijstand en diensten de vaak geringe premieopleg meer dan waard zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tijdelijk verblijf na brand, het aanreiken van hersteldiensten bij schade of het opvangen van huisdieren in bepaalde noodgevallen. Geen wonder dat de kennis en het advies van een ervaren verzekeringsmakelaar goed van pas komt.

Bij Credofin kijken we niet enkel naar jou als eigenaar of huurder, of als je in een woning of appartement woont. We luisteren ook naar wat jij verlangt van een brandverzekering. Goed verzekerd zijn, is iets dat iedereen anders invult.
Dat doen wij samen met jou.

Neem contact op met Credofin
Deze website gebruikt cookies om gegevens over uw gebruik van de website te verzamelen, te analyseren en te onthouden zodat wij u een betere surfervaring kunnen bieden
Akkoord Niet akkoord